BBL- en BOL opleidingen: Wat typeert deze varianten?

Blog

BBL- en BOL opleidingen: de verschillen en overeenkomsten

BBL betekent Beroeps Begeleidende Leerweg en houdt in dat de student leert door vanaf het begin veel in de praktijk aan de slag te gaan, waardoor de mogelijkheid ontstaat de theoretische ondersteuning van een opleiding direct en met regelmaat in de praktijk te brengen. Vaak betekent dat, dat de student één dag of eventueel twee avonden op de opleiding is en de rest van de week in de praktijk aan de slag gaat. De student gaat op stage, die ook wel Beroepspraktijkvorming (BPV) wordt genoemd.

De BBL opleidingen worden aangeboden op de verschillende niveaus die bekend zijn binnen het MBO onderwijs: niveau 1 t/m 4. Dus van entreeopleiding tot specialistenopleiding. Goede kansen op een baan in de toekomst d.m.v. een BBL opleiding verpleegkundige in Zeeland bij Scalda. Afhankelijk van het soort opleiding, verdienen BBL studenten geregeld salaris tijdens hun stage. Dit type student kiest er niet voor om dagelijks in de schoolbanken te zitten, dus is dat vaak een mooie bijkomstigheid. Bij een BOL opleiding (Beroepsopleidende Leerweg is de student juist overwegend meer op de opleiding aanwezig. Doorgaans betekent dat, dat de student één dag in de week op stage gaat in een leerbedrijf (BPV). Ook deze student gaat de praktijk in dus, alleen iets minder vaak. BOL trajecten worden eveneens aangeboden op de bekende vier niveaus. De praktijk leert dat dit type student minder vaak loon verdient tijdens de stage, maar uitgesloten is dit natuurlijk niet. Dit hangt onder andere af van het leerbedrijf en de sector.

En wat zijn de overeenkomsten?

Naast de verschillen, zijn er ook een aantal overeenkomsten. Beide type opleidingen zijn praktijkgericht en vaak probleem gestuurd (PGO). Dit betekent dat de student gaat leren vanuit een echte context op de BPV plaats en daarbij gericht is op het oplossen van verschillende, passende vraagstukken. Ook zullen de studenten, van beide BOL- en BBL opleidingen, aan de slag gaan met competenties en het aanleggen van een portfolio. Een goede doorstroom is vaak mogelijk doordat verschillende opleidingen goed op elkaar aansluiten en/of samenwerken. Doet een student bijvoorbeeld een opleiding tot verzorgende ig (individuele gezondheidszorg) op niveau 3, dan kan zij vaak gemakkelijk doorstromen naar een opleiding tot verpleegkundige op niveau 4. Afhankelijk van het opleidingsinstituut zal er gekeken worden naar vrijstelling of versnelling van het traject. Tot slot kun je voor beide type opleidingen terecht op verschillende Regionale opleidingencentra (roc's) en agrarische opleidingscentra (aoc's). Momenteel wordt er ook geëxperimenteerd met een combinatie van beide type opleidingen. Dat wil zeggen dat de student hierbij het eerste opleidingsjaar vooral lessen op de opleiding zal volgen en de jaren erna meer stage zal gaan lopen.

Delen

30 oktober 2016

Een nieuw begin

Goedendag, ik ben Jurjen en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al jarenlang heb ik het idee gehad om een blog te beginnen en nu is het eindelijk zover gekomen. Waarom nu? Ik ben sinds een maand een dag minder in de week gaan werken, ik werk als monteur, om meer tijd te maken voor de dingen die echt mijn passie hebben, zoals deze blog. Het is voor mij een spannend nieuw begin en ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn artikelen. Ik geloof in het delen van kennis en ik hoor daarom graag je mening over wat ik post. Alvast hartelijk dank en graag tot snel!