Het MBO: middelbaar beroepsonderwijs voor wie?

Blog

Het bedrijfsleven zit te springen om goede vaklui. Mensen die goed met de handen én hersenen kunnen werken. Daarom is de MBO-opleiding zo hot. Je kan misschien beter nu naar het MBO gaan dan gaan werken, daar het in vele branches nog steeds niet erg goed gaat. Er zijn veel mensen die zich zorgen maken dat ze hun baan verliezen of niet aan werk kunnen komen. Veel winkels, vooral in de detailhandel, staan nog steeds onder druk. 

Bij twijfel

Wanneer je zelf twijfelt wat je moet gaan doen, dan is een verstandig advies om door te leren. Je kan beter doorgaan met leren na je VMBO-opleiding of HAVO. Kijk op de arbeidsmarkt wat goede banen zijn. Toch doe je er verstandig aan je daar niet alleen door te laten leiden. Je zal pas over een jaar of vier klaar zijn met je opleiding zijn en dan kan de arbeidsmarkt er weer anders uitzien. Je zou kunnen denken dat MBO-opleidingen in de zorg niet goed zijn omdat het nu allemaal vrij negatief door de media in beeld wordt gebracht. Over vier jaar zit men weer misschien te springen om mensen die verstand hebben van de zorgsector. Kies voor die opleiding waar je veel belangstelling voor hebt. Het scheelt als je tijdens je studie ook met plezier leert. Kijk dus verder dan je neus lang is en kies de MBO-opleiding die je leuk vindt. 

Niveaus

Er zijn vier verschillende niveaus namelijk:

Niveau 1; Entree-opleiding

Niveau 2; Basisberoepsopleiding

Niveau 3; Vakopleiding

Niveau 4; Middenkaderopleiding Specialistenopleiding

Je kan zonder eisen aan de entreeopleiding beginnen. Wanneer je echter in niveau 2 wilt starten heb je minimaal VMBO nodig. Er zijn wel enkele opleidingen waaraan geen eisen worden gesteld in niveau 2. Dat komt omdat er geen verwante opleiding in niveau 1 bestaat. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn.

Studievormen

Bij het MBO zijn wel twee studievormen. De BBL-opleidingen en de BOL-opleidingen. De BBL is de beroeps begeleidende leerweg. Je zal dan bij een bedrijf werken voor minimaal 20 uur in de week week. Je gaat dan een dag per week naar je opleiding. De oude, misschien bekende namen hiervoor, zijn de streekschool, vakschool of het leerlingstelsel. De BOL-opleiding is de beroeps opleidende leerweg. Je hebt geen vast dienstverband bij een bedrijf en je zal 4 of 5 dagen per week naar school gaan. Je moet bij praktisch alle MBO-opleidingen wel een stage lopen, waarvan het de bedoeling is dat je veel praktijkervaring opdoet. Denk dus goed vóóraf na wat je wilt doen en laat je goed voorlichten zodat je de juiste keuze kunt maken.

Delen

19 september 2016

Een nieuw begin

Goedendag, ik ben Jurjen en ik verwelkom je graag op mijn blog. Al jarenlang heb ik het idee gehad om een blog te beginnen en nu is het eindelijk zover gekomen. Waarom nu? Ik ben sinds een maand een dag minder in de week gaan werken, ik werk als monteur, om meer tijd te maken voor de dingen die echt mijn passie hebben, zoals deze blog. Het is voor mij een spannend nieuw begin en ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn artikelen. Ik geloof in het delen van kennis en ik hoor daarom graag je mening over wat ik post. Alvast hartelijk dank en graag tot snel!